דף הבית >> תזונה ובריאות >> התשוקה לטבע

התשוקה לטבע

9 סוגי זרעים ופירות על למקסימום בריאות ותזונה נכונה.

זרעים, אגוזים, גרעינים ופירות על, הם מזון איכותי ונפלא, אך חשוב לדעת כמה לאכול מהם וכיצד, שכן לעיתים הם מכילים הרבה קלוריות, אך רצוי לשלבם במזון באופן יום יומי. כשאינם עוברים תהליכי קלייה הם מכילים שפע של ויטמינים ומינרלים כמו: אבץ, מגנזיום, חומצה פולית, סלניום, ברזל, סידן, ויטמין E, וויטמינים מקבוצת B, חומצות שומן רב בלתי רווית, סיבים תזונתיים ואחוזי חלבון גבוהים. תהליך הקלייה וההמלחה משפיעים על איכות המזון והופכים אותו לעתיר בנתרן (מלח).
זרעי צ'יה –  
הרבה חומרים מזינים, מעט קלוריות.
הם עשירים באומגה 3, בחומצות שומן ובחומרים נוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים). מכילים סידן, מנגן, מגנזיום וזרחן בכמויות שמהוות אחוז נכבד מהכמות המומלצת ליום, וגם כמויות יפות של אבץ, אשלגן וויטמינים B1 B2 ו- B3. עשירים בחומרים מזינים ובעל השפעה חיובית על הגוף וגם על המוח.
הזרעים מהווים מרכיב חשוב בתזונה כמקור לאנרגיה זמינה.
ערכים תזונתיים במנה של 28 גרם (כ שתי כפות): 11 גרם סיבים, 4 גרם חלבון ו-9 גרם שומן, חמישה מתוכם הם אומגה 3. המנה מכילה בסך הכול 137 קלוריות ורק גרם אחד של פחמימות.
הצ'יה היא דגן מלא, בדרך כלל בגידול אורגני, ונטולת גלוטן.
כמעט כל הפחמימות בצ'יה הן סיבים תזונתיים, שלא מתעכלים בגוף, לא משפיעים על רמת הסוכר ולא נחשבים כפחמימה.
בגלל כמות הסיבים, הצ'יה יכולה לספוג מים בכמות של פי 10 - מה שגורם לה לקבל מרקם של ג'ל שמתרחב בקיבה ובכך גוברת תחושת השובע שלנו. גם כמות החלבון תורמת לתחושת השובע.
הזרעים, שבמגע עם מים הופכים לג'ל, ניתנים לשילוב בדייסת שיבולת שועל, בהסמכת רטבים, בריבות. ניתן להוסיף אותם ליוגורט, לגרנולה, לסלטים...
זרעי פשתן (פשתה ) –
עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3 ( שומן רב בלתי רווי ). הם מהווים מקור טוב לחלבון, לוויטמינים – E, C, B,  K
ולמינרלים – סידן, מגנזיום, ברזל, אבץ.
קליפת הזרעים עשירה בסיבים תזונתיים.
ערכים תזונתיים בכף זרעי פשתן כ 12 גרם –
כ 60 קלוריות ( 35 מהן מהשומן ), 4 גרם שומן (מתוכם 2.3 גרם חומצות שומן מסוג אומגה 3 ), 2.3 גרם חלבון, 3.3 גרם סיבים תזונתיים, 4.1 גרם פחמימות, 0 כולסטרול.
במחקרים שנעשו נמצא קשר בין אכילת זרעי פשתן להורדת כולסטרול בדם.
וכיאה למזון העשיר בחלבון ובסיבים, זרעי הפשתן תורמים לתחושת שובע ומסייעים בתהליך העיכול.
את הפשתן ניתן לשלב במגוון רב של מאכלים. לדוגמה: לפזר על סלט ירקות או פירות, להוסיף ליוגורט, לגבינות, לאפיית לחמים, לדייסת שיבולת שועל, למרק, לפשטידה ועוד. חשוב לדעת שלאחר חימום, השמן הצמחי מאבד מאיכותו, נהרס וחלק מהוויטמינים נעלמים, אולם הסיבים התזונתיים נשארים אפקטיביים.

גרעיני חמנייה טבעיים –

עשירים בחלבון ומהווים מקור מעולה לוויטמין E הידוע כנוגד חמצון וכנוטל תפקיד עיקרי במניעת מחלות לב וכלי דם. כמו כן ויטמין E מסייע בהגנה על העור. אנו יכולים לקבל יותר מ-90 אחוזים מהצריכה היומית של ויטמין E באופן פשוט דרך רבע כוס של גרעיני חמנייה.

כמו כן גרעיני החמנייה מועילים לבריאות העצם, שכן הם עשירים במגנזיום.

ב 100 גרם גרעיני חמנייה אפשר למצוא כמעט 20 גרם חלבון, מכילים סידן, ברזל, מגנזיום, וויטמיני E ,B . הם עשירים בחומצות שומן רב בלתי רוויים.

לכל זה יש מחיר קלורי – כ-570 קלוריות, אבל לא כדאי להתנזר מגרעינים, אלא לאכול בכמות מדודה.

ניתן להוסיף לסלטים, לירקות מוקפצים, לגבינות, פשטידות, מאפים, קציצות.

גרעיני דלעת טבעיים
מכילים כמות גבוהה מאוד של מינרלים החיוניים לבריאות הגוף והעור. הם עשירים באבץ, שהוא אחד המינרלים החשובים ביותר לבריאות העור והשיער. כמו כן האבץ חיוני בהשפעתו על הפוריות הגברית. ב־100 גרם גרעיני דלעת לא קלויים יש כ 7.48 מיליגרם אבץ. הכמות היומית המומלצת היא 12-15 מיליגרם, כך שגרעיני הדלעת עשויים לספק יותר מ־50% מכמות האבץ היומית המומלצת ביום.

גרעיני הדלעת מכילים ערכים גבוהים של מינרלים נוספים כגון- אשלגן, ברזל, מגנזיום.

ב־100 גרם גרעיני דלעת יש כ־24 גרם חלבון, גרעיני הדלעת עשירים בעיקר בחומצות שומן חד בלתי רוויות והם עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3.

מכילים- 565 קלוריות ל- 100 גרם, וכמויות גבוהות של שומן לכן רצוי לאכול בכמות מדודה. ניתן לשלב בין כף גרעינים בתוך יוגורט, סלטים, פשטידות, לחמים ועוד.

אוכמניות כחולות –
מזון פונקציונלי, שגדוש בוויטמינים – C, B , עשיר בוויטמין A,  במינרלים – אשלגן, אבץ, מגנזיום, סלניום ועשיר באנטי אוקסידנטים, אשר מגנים על הגוף מפני תהליכי ההזדקנות.
כמו כן האוכמניות מכילות חומצה כלורוג'נית, המצויה גם בפולי הקפה הירוק, התורמת להעלאת קצב חילוף החומרים בגוף.
אוכמניות כחולות מכילות פי 2 נוגדי חמצון יחסית לפירות וירקות אחרים.
מכילים סיבים תזונתיים.

פרי האסאי –

הברזילאים קוראים לו עץ החיים. אסאי הוא פרי קטן יותר מענב, בצבע סגול עד שחור. הוא גדל על עץ ממשפחת הדקליים בדרום אמריקה, בעיקר באזור יערות הגשם של ברזיל.

פירות יער האסאי מכיל נוגד חמצון רב עוצמה, שממלא תפקיד חשוב בשמירה על הגוף, בניקיון הגוף מרעלים ופסולת ובהאטת תהליכי ההזדקנות.

פרי האסאי הוא אחד המקורות הטובים ביותר של אנתוציאנינים ופלבנואידים. אלו חומרים נוגדי חמצון רבי עוצמה.

פרי האסאי מכיל גם הרבה אומגה 6 ואומגה 9. שתי חומצות שומן אלו חשובות לשמירה על בריאות הלב.

הפרי מהווה מקור טוב לסיבים תזונתיים ולחלבון. מכיל גם ויטמינים מקבוצה B, C ו-E, אשלגן וסידן. האינדקס הגליקמי שלו נמוך.

דובדבנים –

מכילים כמות גבוהה של סיבים תזונתיים ובשל כך מסייעים לתהליכי העיכול.

מכילים שפע של ויטמין A. למעשה הם מכילים פי 20 יותר וויטמין A מאשר תותים או אוכמניות. ויטמין A מכיל בטא קרוטן ורטינול המסייעים בשמירה על העור והעיניים.

דובדבנים מכילים מלטונין, שידוע כמסייע לשינה איכותית יותר.

עשירים בנוגדי חמצון רבי עוצמה הנקראים אנתוציאנינים, המסייעים לפעילות המוחית.

הם בעלי תכונות אנטי דלקתיות, על כן יעיל לעוסקים בספורט וכן לסובלים מדלקות פרקים. כמו כן עשירים באשלגן, הידוע כמסייע להקל ולמנוע התכווצויות שרירים.

אבוקדו -

מקור טוב לסיבים תזונתיים, הידועים בתרומתם להורדת כולסטרול הרע והעלאת הכולסטרול הטוב.

מכיל כמות גבוהה של אשלגן וכמות קטנה של נתרן.

אבוקדו מכיל כמות גבוהה של ויטמיני B, ויטמין A, ויטמין E, ויטמין C, ויטמין K וחומצה פולית. כמו כן הוא מכיל מינרלים חשובים כגון סידן, מגנזיום, אבץ, ברזל ואשלגן.

אבוקדו מכיל כמות גבוה של חומצות אמינו, ולכן הוא חשוב למי שנמנע צריכת מאכלים מן החי.

חמוציות -

החמוציות ידועות מזה כמה עשורים כמסייעות לטיפול בדלקות זיהומיות של דרכי השתן. הפירות עשירים בנוגדי חמצון המונעים היצמדות של חיידקים המצפים את דפנות דרכי השתן.
החמוציות תורמות לירידה ברמת ה-
PH בקיבה באופן ישיר, זאת על ידי החומצות האורגניות המצויות בפרי. מחקרים רבים מצביעים על יכולת הגנה כנגד חיידקים בדרכי השתן, הקיבה, חלל הפה וכן כנגד וירוסים שונים.

החמוציות עשירות בוויטמין C ובסיבים תזונתיים.

Incascience

כל מה שאתם צריכים לדעת כדי להישאר מעודכנים - איך ניתן לנהל אורח חיים בריא ומודרני.
מידע נרחב במגוון נושאים מעניינים - תזונה נכונה, דיאטה בריאה, ספורט וכושר, מחקרי בריאות, רפואה משלימה, טיפוח עור הפנים והגוף, מתכוני אוכל בריאים לקריאה ולהדפסה,


התוכן באתר זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.
לייבסיטי - בניית אתרים