חטיפי בריאות. האמנם?

אל תפספסו אף מילה...
אם נבחן את הרכבם התזונתי של רבים מהחטיפים בקטגוריה זו של "חטיפי בריאות" נגלה כי הם עתירי שומן, סוכר במסווה של גלוקוז, סוכרוז ולפעמים גם עתירי מלח.
חשוב להבין שממתיקים המלאכותיים למיניהם מקושרים לעודף משקל, סרטן, אלצהיימר ועוד, כמו כן הם ידועים כמעוררי תאבון, מגדילים את התשוקה לפחמימות, מעודדים אגירת שומן ועלייה במשקל!
ההצהרות על גבי אריזות המוצרים כגון: "ללא סוכר", "אורגני", מכיל סיבים תזונתיים"  - מחזקות בעיננו את תפיסת הבריאות, אך מסתבר שבמציאות כ 70% מחטיפי הבריאות אינם בריאים כאשר בוחנים לעומק את הרכיבים ומבינים את משמעותם.
כאשר בוחנים את הרכבם התזונתי של חטיפי הבריאות יש לבחון את היחס בין החלבון והוויטמינים לעומת סוכר ושומן. אם חטיף מכיל סיבים תזונתיים אין זה הופך אותו לחטיף בריא. מה עם כמות הסוכר שהוא מכיל? 0% שומן אינו מצביע על מוצר שאינו מכיל סוכר. כמה אחוזי שומן יש בחטיף? האם הוא מכיל שומן טראנס, שמסכן מידית את בריאותנו ולרוב גם את בריאות ילדינו? האם כמות מעטה של קלוריות בהכרח הופכת את החטיף לבריא ולא משמין?
אז כמובן שהתשובה היא – לא!!
לרוב אנו מתעלמים משאלות אלו ואוכלים מחטיפי הבריאות ללא נקיפות מצפון, כי הרי הוא "בריא". הדבר נכון גם לגבי מוצרי מזון אחרים כדוגמת יוגורט, דגני בוקר, עוגיות בריאות ועוד.
החטיפים, אם כן, הפכו לממתקים לכל דבר, במסווה של מזון בריאות, שאותו אנו נותנים לילדנו, אפשר לומר כמעט כל יום לבית הספר, כדי שייתן להם אנרגיה ושובע. כאשר בפועל הפעולה הפוכה מהמצופה.
חטיף העשיר בסוכרים יגרום לעליית סוכר חדה ולאחר זמן קצר לנפילה חדה, כך שהתוצאה תהיה דווקא של עייפות ולא של ריכוז ואנרגיה וכמובן לא של שובע.
על מנת שחטיף ישביע עליו להכיל כמות חלבון וסיבים תזונתיים מספקת. חטיף שאינו מכיל חלבון ועשיר בסוכרים פשוטים למעשה הינו חטיף "ריק" ולאחר אכילתו התחושה היא כפי שהייתה לפני אכילת החטיף, אין שובע ויש חיפוש אחר נשנושים נוספים – תופעת "חבר מביא חבר"...
בחינה קצרה של המרכיבים יגרמו לכם להבין, שזה לא המזון שהייתם רוצים לאכול ו או לתת לילדכם על בסיס יומי. חטיף קטן ותמים המכיל רק 70 קלוריות, אבל מכיל למעלה מ 10 גרם "שומן טראנס" לחטיף, אינו הופך אותו כלל למזון בריאות, אלא למסכן בריאות!
לידיעה, "שומן טראנס", המזוהה גם "כשומן צמחי" שוקע ומצטבר בקלות בכלי הדם ולגוף קשה לסלקו ובכך עולה הסיכון למחלות לב וכלי דם. כששומן זה שוקע הוא מצטבר בתאים ויוצר נזק, שמעלה את הסיכון לסרטן. יש להורידו לחלוטין מהתפריט!

 
אם כן מהו חטיף בריא?
על חטיף בריא להכיל % שומן נמוך, עליו להיות ללא שומן טרנס ומועט בשומן רווי יחד עם זאת עליו להכיל מעט סוכרים פשוטים (פחמימות), עליו להכיל סיבים תזונתיים וחלבון בכמות של 5 גרם ומעלה לחטיף ( ולא ל 100  גרם מוצר ) וכמובן שלא יהיה עתיר קלוריות. כמו כן רצוי שהחטיף יהיה ללא חומרים משמרים וללא ממתיקים מלאכותיים. לשים לב לגודל החטיף – ובהתאם לערכים התזונתיים לחטיף ולא ל 100 גרם.


מהו "חטיף מתחזה" ?
לעיתים יכיל מעט מאוד קלוריות, יכיל הרבה סוכרים – כ 3.5 כפיות סוכר לחטיף ( כשהכמות היומית המומלצת לנשים כ 6 כפיות סוכר ולגברים כ 9 כפיות), יכיל הרבה אחוזי שומן, יכיל שומן טראנס וכמובן מעט מאוד חלבון ( 0.1 גרם חלבון לחטיף ).
כמו כן חשוב לבדוק מהיכן מגיעות הקלוריות – האם אלו קלוריות שמקורן בשומן, פחמימה או חלבון.
קלוריות שמקורן בשומן מספקות פי 2 קלוריות מאשר קלוריות שמגיעות מחלבונים ופחמימות.
1 גרם חלבון / פחמימה – מספק לגוף 4 קלוריות.
1 גרם שומן – מספק לגוף 9 קלוריות.
חטיף של  100 קלוריות שמכיל כ 14.9 גרם פחמימות, השווים ל 59.6 קלוריות מסך החטיף – מכאן שכמעט 60% מהקלוריות מגיעות מהסוכרים.

Incascience

כל מה שאתם צריכים לדעת כדי להישאר מעודכנים - איך ניתן לנהל אורח חיים בריא ומודרני.
מידע נרחב במגוון נושאים מעניינים - תזונה נכונה, דיאטה בריאה, ספורט וכושר, מחקרי בריאות, רפואה משלימה, טיפוח עור הפנים והגוף, מתכוני אוכל בריאים לקריאה ולהדפסה,


התוכן באתר זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.
לייבסיטי - בניית אתרים